Multiple choice questions for JRF/SRF/NET/ARS Exam for Fisheries Science - fisheriesindia.com

fisheriesindia.com will put forward the uniquely amalgamated information on key aspects of fisheries and aquaculture science such as Recent updates and News related with Fisheries under a single umbrella.

Breaking

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Friday, 3 April 2020

Multiple choice questions for JRF/SRF/NET/ARS Exam for Fisheries Science

 
Multiple choice questions for JRF/SRF/NET/ARS Exams for Fisheries Science 





1.The continuous process of evaporation, condensation and precipitation is called
a. Hydrological cycle                 b. Earth cycle           c. Oxygen cycle            d. Hydrogen cycle
2.Riverine system is placed in
a. open system           b. closed system.       c. both a and b            d. none of the above
3.Beels/ oxbow lakes are mostly distributed in
a.Tamilnadu             b.Gujarat                 c. Himachal Pradesh          d. Assam
4. The maximum production of Chinese pomfret is from the state of
a.Karnataka             b. Kerala                c.Maharashtra                      d.Orissa
5. The mudflat and saline swamps located in West Bengal are called as
a.bheries                b.lagoon                 c. backwater        d.embanked brackishwater
6. The dominant species of ribbon fish occurring in the ribbon fish landings is
a.Trichiurus  lepturus               b.Trichiurus russeli           c  Lepturocanthus  savala
d.Lepturocanthus gangeticus
7.The largest estuarine ecosystem in India is
a. Hooghly matlah                b.Mahanadi                 c.Godavari               d.Narmada
8. The Indian marine fisheries sector is characterized by………………..
a. Multigear fisheries      b. Multispecies fisheries    c. Multigear& multispecies fisheries
d. none of the above
9.Which fish is placed under Chondrichthis?
a.Herring                      b. Eel                             c. Loaches                     d. Shark
10. Which of the following ecosystem is most productive from aquaculture point of view?
a.river                         b. reservoir                    c .canal                      d. pond
11.Which of the following fish group is most abundant in swamps?
a.carps                    b. catfish                      c. mullet                        d. clupeids
12.Which is the anadromous fish?
a.Hilsa                   b. Catfish                     c. Magur                        d. Pangassius
13.Which river system is the original habitat of IMC?
a. Indus                 b. Ganga                   c. Brahmaputra                 d. Narmada
14.Which is the headfoot animal among following?
a. Garden snail               b. F.W. mussel                  c . Sea mussel                   d .Cuttle fish
15.Scientific name of big eye tuna?
a. T. alalunga                  b. T.albacores                 c. T. obesus                      d. T.tonggol
16.Unio is
a. Edible oyster             b. Freshwater mussel         c. Freshwater snail             d. Sea mussel
17. Mackerel is
a.Rastrelliger               b. Sardinella                        c. Lactarius                        d. none
18.Otter board in trawl net area is used for
a.vertical opening                  b.horizontal opening             c. both a and b          d.none
19.Pomfret is
a.Pampus                             b.Rastrelliger                           c. Niger                d.Oreochromis
20.Sea eel is
a.Muraena                        bPolynemus                                c.Trichiurus             d.Harpodon
21.Marine catfish family
a.Trachysurus                  b. Etroplus                            c. Harpodon                       d.Thunnus
22.Exotic game fish is
a.brown trout                    b.snow trout                           c.tilapia                         d.mahaseer
23.Net used for Bombay duck in Gujarat is called
a.gill net                         b. dol net                                 c.trammel                        d.trawl
24.Which aquafarming technique is appropriate to utilize the autochthonous
       potentialities of beels?
a.pen culture                 b. duck cum fish                      c.cage culture                   d. pig cum fish
25._____ is an scale less bony fish.
a.Scoliodon                   b.Catla                                  c.Hilsa                                d.Singhi
26. Soil group most suitable for fish culture is
a.sandy soil                      b.clayey soil                       c.loamy soil                     d.silty clay soil
27.Oxygen depletion occurs mostly in pond having high density of
a.bacteria                         b.insects                             c. gastropods                   d.macrophytes
28.The pH of solution indicates
a.acidity                           b. alkalinity                      c. both a and b                   d.ionic strength
29.Actual representative of true fish
a.jelly fish                     b.cuttle fish                         c.star fish                               d.dogfish
30.-------- is a demersal fish.
a.flat fish                       b.tuna                                c.anchovy                             d.Bombay duck
31.Predatory fish is
a.catla                             b.rohu                             c.mrigal                                    d.seenghala
32.Groupers are
a.protandrous                 b.parthenogenic             c.asexual                               d.protogynous
33.Largest size murrel is
a.Channa marulius                 b.C.striatus                    c. C. punctatus                        d.C.gachua
34. Presence of barbels is characteristic of
a.carps                     b.catfish                                           c.mullet                         d.all of above
35.Exclusively marine family
a.cyprinidae             b.cobitidae                                     c.clariidae                         d.muraenidae
36.Body cavity of shrimp is called
a.coelom                 b.haemocoel                             c.gastrovascular cavity          d.predocoel
37._______is an natural antioxidant
a.alphatocopherol                            b.BHA                           c.BHT                             d.ethoxynin
38.Fishes thrive best in aquarium having green hydrophyte because hydrophyte provides
a.food                                b.oxygen                       c.carbon dioxide                       d.organic debris
39.Gills in Chondrichthyes are
a.Uncovered                   b.Covered                      c.Absent                               d.None of the above
40.Which one is flying fish?
a.Torpedo                     b.Scoliodon                        c.Anguilla                             d.Exocoetus
41.Fish that can be used in biological control of mosquito is
a.Carp                           b.Gambusia                          c.Singhi                               d.Eel
42. The objectives of fisheries management are
a. MSY                       b. MEY                             c. Maintenance of minimum spawning stock     
d. All of the above
43.Glochidium larvae is found in
a.Pila                           b.Unio                                 c.Sepia                                  d.Loligo
44.Pearl is secretion of
a.Mantle                     b.Mouth                           c.Kidney                                 d.Gonads
45.Member of Clupeiformes
a.Ribbon fish                   b.Baggarius                       c.Notopterus                        d.Pangasius
46.Transparent juvenile of eel assembled from river is known as
a.Elever                 b.Leptocephalus                       c.Fingerling                          d.Spawn
47.GDP from Fisheries of Agricultural GDP is
a.3.6%                b.4.6%                    c.5.6%                  d.6.6%
48.Hormones responsible for moulting in crustaceans
a.Testosteron                    b.Oestrogen                               c.Ecdysone                       d.Androgen
49.The graph of Cumulitive frequency distribution is called
a.Ogive                             b.Histogram                     c.Frequency Polygon                d.Frequency Curve
50.The maritime state with longest coastline is
a.Andhra Pradesh                  b.Maharashtra                         c.Gujarat                          d.Kerala
51.Most effective method of extension
a.mass awareness programme                       b.formal education                           c.informal
d.ranchingprogramme
52.Diatoms used inshrimp larval rearing
a.Chaetoceros                          b.Chlorella                         c.Daphnia                       d.Spirulina
53.Pigment found in aquatic animal
a.chlorophyll                         b.haemoglobin                      c.asta xanthene             d.alitarin
54. . L refers to …………….
a. Minimum length               b. Length at maturation      c. Asymptotic length      d. Mean length
55.Which fishery institute is engaged in harvest and post harvest aspect of fisheries?
a.CIFE                               b.CIFT                              c.CIBA                          d.CIFA
56.The depth in a lake at which photosynthesis balances respiration
a.depth                            b.mean depth            c.average depth                    d.compensation
57.Preffered feed for grass carp is
a.fish meal                b.hydrilla                          c.pelleted feed               d.mustard oil cake

58.Fish oil is rich in
a.vit B                               b.vit C                               c.vit A                           d.vit K
59.Laminaria is
a.fish                            b.sea weed                          c.clams                             d.mussel
60.Aquatic insects in freshwater nursery are controlled by application of
a.soap oil emulsion           b.cowdung                   c.ground nut oil cake          d.mustard oil cake
61.Euchemia is a raw material for
a.algin                         b.carrageenan                       c.agar                             d.nannital
62. Fishes feeding on single type of feed are known as
a. Stenophagic              b.Monophagic                      c.Euryphagic                     d. Carnivorous
63.Whichaqua farming technology is most suitable for rural area
a.cage culture              b.pen culture                      c.integrated fish farming            d.none
64.Which culture practice is adapted for culture of sea weed?
a.pen culture              b.pond culture                   c.cage culture              d.floating raft
65. Which culture technology is suitable for culture of sea bass
a.pen                     b.cage                                c.pond                            d.floating raft
66. Which of the following fish is known as lamprey?
a. Myxine              b. Petromyzon               c. Bombay duck                  d. Sting Ray
67.For development of fishery in small reservoir which is most suitable technique
a.culture based fishery           b.capture fishery           c.aquaculture                         d.none
68. Scientific name of   Sunset shell is
a. Sunettascripta                   b. Meretrixmeretrix          c. Siliquaradiata             d. Trochusniloticus
69.Which is not an air breathing fish
a.Clarius batrachus               b.Clupisoma garua               c.A.testudinus               d.C.marulius
70.White spot disease in shrimp is caused by
a.protozoa                           b.virus                                 c.bacteria                             d.fungus
71.Which monogenean trematodes causes gill disease in carps?
a.Trichodina                        b.Dactylogyrus                    c.Costia                         d.Ichthyobodo
72.Which chemical is used to control aquatic insects?
a.Hi-oxide                      b. Bleaching powder                        c.Lime                      d.Formalin

73.Disease in fishes caused by crustacean parasite is called
a.liqulosis                    b.dactylogyrus                   c.argulosis                          d.gyrodactylus
74.Diseases in fresh water fishes are caused due to
a.bacteria                      b.protozoa                           c.fungi                             d.all of the above
75.Disease caused due to Saprolegnia is called
a.mycotic disease             b.protozoan disease                  c.bacterial disease                   d.metazoan
76.Which one is the primary producer in fish pond
a.daphnia                            b.moina                          c.arcella                                  d.chlorella
77.Which one is blue green algae?
a.chlorella                        b.navicula                           c.microcystys                     d.fragillaria
78.Which one is floating aquatic weed
a.waterlilly                        b.lotus                              c.water hyacinth                  d.hydrilla
79.Which is a member of zooplankton
a.closterium                         b.pediustrum                      c.enderina                          d.daphnia
80.Which one is used as fish poison in nursery pond
a.mahua oil cake                  b.ground nut oil cake                  c.mustard oil cake                 d.soyabean
81.Respiratory pigment found in fish is known as
a.haemocynin                       b.haemoglobin                             c.haemerythrin                       d.none
82.Which fish acts as scavenger
a.magur                             b.catla                                   c.rohu                             d.silver carp
83.Which one is pesticide
a.malathion                    b.boran mixture                 c.sodium chloride                               d.urea
84.Trammel net is a
a.drift gill net              b.bottom set gill net             c.multiple layer gill net         d.single layer gill net
85.In large reservoir which gear is widely used to capture carps and catfishes
a.drag net                         b.cast net                    c.gill net                             d.bag net
86.Which type of cell division takes place in gonads?
a.mitosis                           b.amitosis                     c.meiosis                             d.both a and b
87.Neurotoxin in canned fish is caused by
a.C.botulinum                     b.C.sporogeus                c.C.tetani                           d.Vibrio sp.
88.Which of the following microscope is used to observe a virus?
a.compound microscope                         b.UV microscope                              c.electron microscope
d.fluroscence microscope
89.Who is the father of DNA fingerprinting?
a.Leuwen hock                    b.Aristotle                        c.Paul berg                             d.Alecc Jeffery
90.Study of abnormal embryonic growth is called
a.teratology                        b.carcinology                      c.teleology                              d.geronotology
91.Which of the following is known as energy currency of cell
a.DNA                                  b.ATP                                c.RNA                            d.Vitamines
92.Which species is used for production of marine pearls?
a.C.madrasensis                    b.Perna viridis                         c.Pinctada fucata           d.Paphia textille
93.Bhetki is
a.mullet                                       b.mussel                             c.milk fish                  d.Asian sea bass
94.Whichone is an indigenous major carp?
a.common carp                         b.silver carp                        c.grass carp                  d.gangetic carp
95.Which one form protein cover of virus?
a.envelop                             b.capsid                                c.virion                               d.viroid
96.Bacteriophages area those which kill
a.virus                                b.bacteria                                   c.fungi                           d.monerans
97.Basic unit of nucleic acid is
a.pentose sugar                    b.nitrogen base                        c.phosphoric acid                       d.nucleotide
98.Which one of the following is purine?
a.cytosine                              b.guanine                                     c.thiamine                           d.uracil
99.Functional protein is
a.collagen                        b.assein                             c.vitamin                                d.enzymes
100.RNA differ from DNA due to presence of
a.uracil                         b.thiamine                           c.adenine                             d.guanine
101.The gram positive bacteria is
a.Vibrio                        b.Bacillus                             c.Pseudomonas                        d.Salmonella

102.Primary structure of protein  is due to
a.hydrogen bond                 b.peptide bond              c.ionic bond             d.none
103.Aflatoxin are produced from
a.bacteria                                b.algae                          c.fungi                    d.chemical toxin
104.Beche de mer is product of dried
a.squid                                b.cuttle fish                       c.sea cucumber                         d.fish
105.Which is the most modern method of fish preservation
a.drying                                b.salting                              c.chilling                             d.freezing
106.Pearl essence is produced from
a.pearl                          b.prawn shell                          c.fish bones                         d.fish scales
107.Fish species likely to be in danger of extinction in the near future are called as
a.endangered                  b.rare                                 c.vulnerable                          d.extinct
108.Torry meter is used to check
a.nucleotide                     b.fish smell                       c.fish rigor                           d.fish freshness
109.India has an EEZ
a.202 million sq km         b.2.02 million sq km          c.0.02 million sq km        d.20.3 million sq km
110.The continental shelf area of country is approximately
a.0.5 million sq km           b.0.7 million sq km            c.1 million sq km             d.1.5 million sq km
111.--------------- is the home place of dug out canoe
a.Kerala                             b.Maharashtra                     c.Gujarat                      d.Karnataka
112.Inland fish production  is highest in the state of
a.Madhya Pradesh              b.Orissa                          c.Andhra Pradesh              d.West Bengal
113.Which is the sign of diseased fish?
a.eroded skin                      b.normal swimming                 c.absence of spots                d.bright coloration
114.Issinglass is prepared from
a.Air bladder of fish               b.skin of fish                         c.gill of fish                       d.liver of fish
115.Chitin and Chitosan is prepared from
a.fish waste                        b.crustacean shell                   c.fish scale                           d.molluscan shell
116.For control of EUS disease which one is used?
a.CIFACA                          b.CIFAX                              c.CIFAMA                             d.CIFAPRA
117.Squid  jigs  have a circle of  _______ hooks.
a. Barbed                        b.Inverted                                c.Barbless                                   d.None of above
118.A compound produced by an organism that inhibits the growth of another microorganisms?
a.antiseptic                        b.anticoagulant                      c.antibodies                              d.antibiotic
119.Diesel engine was invented by a German inventor Rudolf Diesel in ______
a.1893                              b.1895                                       c.1896                              d.1883
120.For DNA fingerprinting DNA is obtained from
a.White blood corpuscles                  b.hair root cell            c.body secretion                d.all of the above
121.Antibodies belong to category of
a.steroids                                        b.tonics                          c.toxin                                    d.medicine
122.Antibodies are mostly prepared from
a.Fungii                                     b.Bacteria                       c.Actinomyces                  d.both a and b
123.Genetic enginnering is related to
a.mitotic division of cell           b.deletion and repair mechanism       c.nucleotide transfer         d.none
124.Hormones  of the pituitary gland  are
a.all steroid                     b.all protein                    c.both steroids and  protein                   d.none
125.Hormones are produced by
a.endocrine glands            b.mucus gland                       c.exocrine gland                       d.apocrine gland
126.The portion of the sea adjoining the coastline and falling within depth line is called
a.coastal water                   b.oceanic water                      c.offshore water                       d.none
127.The sea fishes living close to sea bed are called
a.pelagic                                b.demersal                           c.deep sea                    d.columnar
128.Scientific  name of pearl spot fish  is
a.Etroplus suratensis                     b.Chanos chanos                c.Sardinella longiceps                  d.none
129.Probiotics are commonly used in shrimp farming for
a.water quality management                b.increasing oxygen level              c.decreasing pH           d.none
130.Salted fish roe is otherwise called
a.ambergris               b.pearl essence                 c.cavier                                 d.fish glue
131.The excretory organ is called
a.malpighian tubule                          b.green glands                    c.kidney                            d.nephridia
132.Whichorganisation is associated with the quality assurance of seafood products
a.MPEDA                                  b.IFS                                c.HACCP                              d.SART
133.Which one is mainly responsible for growth in fishes?
a.starch                  b.amino acid                      c.vitamines                             d.fatty acid
134.Which causes luminescent disease?
a.virus                              b.protozoa                                 c.bacteria                           d.fungi
135 TCBS agar is specifically used for isolation of
a.Vibrio                         b.E.coli                              c.Aeromonas                            d.Salmonella
136._________ is used as a refrigerant leak detector
a. Halide torch                   b.NH4                      c.Sulphur                              d.Both a & c
137. Which one is agar yielding seaweed
a.Sargassum                    b.Enteromorpha                       c.Ulva                            d.Gracillaria
138.Which one is green seaweed
a.Ulva                     b.Sargassum                           c.Laminaria                             d.Undaria
139.The omega 3 fatty acid is
a.palmitic acid               b.linolenic acid                           c.stearic acid                        d.oleic acid
140.Which algae causes toxicosis and disturbance on oxygen balance?
a.Microcystis                     b.Chlorella                           c.Chlamydomonus                       d.Nitzichia
141.Which one is more efficient method for catching demersal fish seasonally
a.bottom trawl                      b.gill netting                         c.midwater trawl                        d.long line
142.Which one is presently most widely used in canning industries?
a.tin cans                       b.aluminium cans                   c.flexible pouches              d.thermoformed plastic
143.Which organization is providing financial support to fishery sector?
a.EIC                           b.CIFT                                  c.NABARD                                         d.CMFRI
144.Which freezing technology is most modern to produce fish quality fish product
a.plate freezer                b.oxygenic freezer                  c.ABF                                    d.none
145.Whichis the optimum temperature to prevent bacterial spoilage of fish and fishery products
a.- 10 degree centigrade                    b. -30 degree centigrade                  c.-40 degree centigrade
d.-5 degree centigrade

146.Which one is termed as live fish
a.H.fossilis                        b.L.rohita                           c.C.catla                                  d.C.mrigala
147. During freeze drying ___________ gas is used for breaking up the vaccum
a.N2                        b.O2                        c.CO2                            d.H2
148.The size of the silt is
a. 0.05 -2mm                     b. 0.05 -0.002mm                     c.0.5 - 3mm                     d. 0.5 -1.5mm
149.In computer technology RAM stands for
a.random allowable memory          b.random access memory           c.random algebraic memory        d.real aerial memory
150.Major immunoglobulin in fish
a. IgM                                b.IgG                            c.IgB                                  d.IgF


                                                                Match the following
151.
1.      FFDA                           a. survey of marine resource
2.      DRDA                         b. development of fisheries in eastern costal zone
3.      DOD                            c. fish farmers development agency
4.      FSI                               d. ocean development
5.      BOBP                          e. rural development

152.
1.      FAD                                         a. fish yield
2.      FCR                                         b. gonad
3.      MSY                                        c. life stages
4.      GSI                                          d. aggregation of fish
5.      PL                                            e. feed
153.
1.      BV                                           a. biological value of food
2.      PUFA                                       b. polyunsaturated lipid
3.      PER                                         c. proteins
4.      TL                                            d. measurement of fish
5.      IB                                            e. artificial breeding
154.
1.      Red tide                                   a. Sargassum
2.      Red seaweed                             b. Dinoflagellate
3.      Brown seaweed                                    c. Saprolegina
4.      Parasite fungus                                      d. Vorticella
5.      Parasitic protozoa                    e. Gracillaria
155.
1.      Agriculture                               a. flow of energy
2.      Aquaculture                             b. statistical study of biological problem
3.      Bionomics                               c. ecology
4.      Biometrics                               d. science of crop farming
5.      Bioenergetics                            e. science of fish farming
156.
1.      Flower tail prawn                     a. P. monodon
2.      Banana prawn                            b. P.indicus
3.      White prawn                            c. M.dobsoni
4.      Tiger prawn                             d. P. merguensis
5.      Green tiger prawn                    e. P. semisulcatus
157.
1.      Blue mussel                             a. Perna viridis
2.      Edible oyster                            b. M.edulis
3.      Brown mussel                           c. Crassostrea madrasensis
4.      Blood clam                              d. M.metaculti
5.      Green mussel                            e. Anadora granosa
158.
1.      Catlacatla                                a.common carp
2.      L.rohita                                                 b.mahaseer
3.      C.mrigala                                c. rohu
4.      Tor putitora                             d.nainee
5.      Cyprinuscarpio                           e.catla
159.
1.      Threadfins                               a.Leiognathus equates
2.      Sea eel                                      b.Lactarius  lactarius
3.      Silver bellies                            c.Harpodon neherius
4.      White fish                                d.Muraena punctata
5.      Bombay duck                            e.Polynemus indicus
160.
1.      Giantmurrel                             a.Anabas testidinues
2.      Milk fish                                  b.Channa marulius
3.      Climbing perch                                      c.Mugil cephalus
4.      Grey mullet                              d.Etroplus suratensis
5.      Pearl spot                                 e.Chanos chanos




Answer Key
1. a
2. a
3. d
4. a
5. a
6. a
7. a
8. c
9. d
10. b
11. b
12. a
13. b
14. d
15. c
16. b
17. a
18. b
19. a
20. a
21. a
22. a
23. b
24. a
25. d
26. d
27. d
28. c
29. d
30. a
31. d
32. d
33. a
34. b
 35. d
36. a
37. a
38. b
39. b
40 d
41. b
42. d
43. a
44. a
45. c
46. a
47. b
48. c
49. a
50. c
51. a
52 .a
53. c
54. c
55. b
56. d
57. b
 58. c
59. b
60. a
61. b
62. b
63. c
64. d
65. b
66. b
67. a
68. c
69. b
70. b
71. b
72. a
73. c
74. d
75. a
76. d
77. a
78. c
79.d
80. a
81. b
82.a
83.a
84. c
85. c
86. a
87. a
88.c
89. d
90.a
91. b
92. c
93. d
94. d
95. b
96. b
97. d
98. b
99. d
100. a
101.b
102. a
103. c
104. c
105. d
106. d
107. a
108. d
109. b
110. a
111.a
112. d
113. a
114. a
115. b
116. b
117. c
118.c
119.a
120. d
121. d
122. b
123. c
124.c
125. a
126. a
127. b
128. a
129. a
130. c
131. c
132. a
133. b
134. c
135. a
136. d
137. d
138.c
139.b
140. a
141. a
142. b
143. c
144. a
145. c
146. a
147. a
148. b
149. b
150. a

Answer Key, Match the following:

1
2
3
4
5
151
 c
e
d
a
b
152
d
e
a
b
c
153
a
b
c
d
e
154
b
e
a
c
d
155
d
e
c
b
a
156
c
d
b
a
e
157
d
c
b
e
a
158
e
c
d
b
a
159
e
d
a
b
c
160
b
e
a
c
d

No comments:

Post a comment

Post Top Ad

Responsive Ads Here