Multiple choice questions for Fisheries Science - fisheriesindia.com

fisheriesindia.com will put forward the uniquely amalgamated information on key aspects of fisheries and aquaculture science such as Recent updates and News related with Fisheries under a single umbrella.

Breaking

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Saturday, 7 December 2019

Multiple choice questions for Fisheries Science



Multiple choice questions of fisheries science for preparation of junior research fellowship or senior research fellowship or Agricultural Recruitment Scientists exam Board or National Eligibility Test (NET) exam in various fisheries science discipline. The best set of questions from various departments of fisheries science.


Questions, Answers, Question Mark, Response, Help



Multiple choice questions for fisheries science: Practice paper No: 2


1. Which is the longest river system in India?
a. Indus
b.Ganga
c. Bramhaputra
d. Mahanadi

2.Riverine system is placed in
a.open system
b. closed system.
c. both a and b
d. none of the above

3.Beels/ oxbow lakes are mostly distributed in
a.Tamilnadu
b.Gujarat
c. Himanchal Pradesh
d. Assam

4.Chilka lake is
a.lagoon
b. bhery
c.backwater
d.mangrove

5. The mudflat and saline swamps located in West Bengal are called as
a.bheries
b.lagoon
c. backwater
d.embanked brackishwater

6. The brackishwater which act as buffer zone between sea and land is called
a.lagoon
b.mangrove
c backwater
d.embanked brackishwater

7.The largest estuarine ecosystem in India is
a. Hooghly matlah
b.Mahanadi
c.Godavari
d.Narmada

8.For fish production one of the following  is harmful
a.producer   b. composer   c. parasite   d. consumer

9.Which fish is placed under Chondrichthis?
a.Herring   b. Eel   c. Loaches   d. Shark

10. Which of the following ecosystem is most productive from aquaculture point of view?
a.river   b. reservoir   c .canal   d. pond

11.Which of the following fish group is most abundant in swamps?
a.carps   b. catfish   c. mullet   d. clupeids
12.Which is the anadromous fish?
a.Hilsa   b. Catfish   c. Magur   d. Pangasius
13.Which river system is the original habitat of IMC?
a. Indus   b. Ganga   c. Brahmaputra   d. Narmada
14.Which is the headfoot animal among following?
a. Garden snail   b. F.W. mussel   c . Sea mussel   d .Cuttle fish

15.Scientific name of big eye tuna?
a. T. alalunga   b. T.albacores   c. T. obesus   d. T.tonggol
16.Unio is
a. Edible oyster     b. F.W. mussel     c. F.W. snail     d. Sea mussel
17. Mackerel is
a.  Rastrelliger   b. Sardinella   c. Lactarius   d. none
18.Otter board in trawl net area is used for
a.vertical opening
b.horizontal opening
c. both a and b
d.none
19.Pomfret is
a.Pampus
b.Rastrelliger
c. Niger
d.Oreichromis
20.Sea eel is
a.Muraena
b Polynemus
c.Trichiurus
d.Harpodon
21.Marine catfish family
a.Trachysurus
b. Etroplus
c. Harpodon
d.Thunnus
22.Exotic game fish is
a.brown trout
b.snow trout
c.tilapia
d.mahaseer
23.Net used for Bombay duck in Gujarat is called
a.gill net
b. dol net
c.trammel
d.trawl
24.Which aquafarming technique is appropriate to utilize the autochthonous
      potentialities of beels?
a.pen culture
b. duck cum fish
c.cage culture
d. pig cum fish
25. A scale less fish is
a.Scoliodon
b.Catla
c.Hilsa
d.Singhi
26. Soilgroup most suitable for fish culture is
a.sandy soil
b.clayey soil
c.loamy soil
d.silty clay soil
27.Oxygen depletion occurs mostly in pond having high density of
a.bacteria
b.insects
c.gastropods
d.macrophytes
28.The pH of solution indicates
a.acidity
b. alkalinity
c. both a and b
d.ionic strength
29.Actual representative of true fish
a.jelly fish
b.cuttle fish
c.star fish
d.dogfish
30.Demersal fish is
a.flat fish
b.tuna
c.anchovy
d.bombay duck
31.Predatory fish is
a.catla
b.rohu
c.mrigal
d.seenghala
32.Groupers are
a.protandrous
b.hermaphrodites
c.asexual
d.protogynous
33.Largest size murrel is
a.Channa marulius
b.C.striatus
c. C. punctatus
d.C.gachua
34. Presence of barbels is characteristic of
a.carps
b.catfish
c.mullet
d.all of above
35. Exclusively marine family
a.cyprinidae
b.cobitidae
c.clariidae
d.muraenidae
36. Body cavity of shrimp is called
a.coelom
b.haemocoel
c.gastrovascular cavity
d.predocoel
37. Natural antioxidant is
a.alphatocopherol
b.BHA
c.BHT
d.ethoxynin
38.Fishes thrive best in aquarium having green hydrophyte because hydrophyte provides
a.food
b.oxygen
c.carbon dioxide
d.organic debris
39.Gills in Chondrichthyes are
a.Uncovered
b.Covered
c.Absent
d.None of the above
40.Which one is flying fish?
a.Torpedo
b.Scoliodon
c.Anguilla
d.Exocoetus
41.Fish that can be used in biological control of mosquito is
a.Carp
b.Gambusia
c.Singhi
d.Eel
42.Aquatic animal is periodically casts of exoskeleton is
a.Eel
b.Clam
c.Loligo
d.Tiger barb
43.Glochidium larvae is found in
a.Pila
b.Unio
c.Sepia
d.Loligo
44.Pearl is secretion of
a.Mantle
b.Mouth
c.Kidney
d.None of the above
45.Member of Clupeiformes
a.Ribbon fish
b.Baggarius
c.Notopterus
d.Pangasius
46.Transparent juvenile of eel assembled from river is known as
a.Elever
b.Leptocephalus
c.Fingerling
d.Spawn


                            Multiple choice questions of fisheries science


47.GDP from Fisheries of Agricultural GDP is
a.3.6%
b.4.6%
c.5.6%
d.6.6%
48.Hormones responsible for moulting in crustaceans
a.Testosteron
b.Oestrogen
c.Ecdysone
d.Androgen
49.The graph of Cumulitive frequency distribution is called
a.Ogive
b.Histogram
c.Frequency Polygon
d.Frequency Curve
50.The maritime state with longest coastline is
a.Andhra Pradesh
b.Maharashtra
c.Gujarat
d.Kerala
51.Most effective method of extension
A .mass awareness programme
B .formal education
c.informal
d.ranchingprogramme
52.Diatoms used in shrimp larval rearing
a.Chaetoceros
b.Chlorella
c.Daphnia
d.Spirulina
53.Pigment found in aquatic animal
a.chlorophyll
b.haemoglobin
c.asta xanthene
d.alitarin
54.Which is deemed university for fishery education in india
a.CIFRI
b.CIFE
c.CIFA
d.CIFT
55.Which fishery institute is engaged in harvest and post harvest aspect of fisheries?
a.CIFE
b.CIFT
c.CIBA
d.CIFA
56.Volume of natural lake divided by its area gives value of
a.depth
b.mean depth
c.average depth
d.compensation
57.Preffered feed for grass carp is
a.fish meal
b.hydrilla
c.pelleted feed
d.mustard oil cake
58.Fish oil is rich in
a.vit B
b.vit c
c.vit A
d.vit K
59.Laminaria is
a.fish
b.sea weed
c.clams
d.mussel
60.Aquatic insects in freshwater nursery are controlled by application of
a.soap oil emulsion
b.cowdung
c.ground nut oil cake
d.mustard oil cake
61.Euchemia is a raw material for
a.algin
b.carrageenan
c.agar
d.nannital
62.Which farming technology is eco friendly and scientific
a.extensive
b.semi intensive
c.intensive
d.super intensive
63.Which aqua farming technology is most suitable for rural area
a.cage culture
b.pen culture
c.integrated fish farming
d.none
64.Which culture practice is adapted for culture of sea weed?
a.pen culture
b.pond culture
c.cage culture
d.floating raft
65. Which culture technology is suitable for culture of sea bass
a.pen
b.cage
c.pond
d.flosting raft
66.Which of the following states does not have maritime fishing regulation in place
a.Tamilnadu
b.Gujarat
c.Orissa
d.Maharashtra
67.For development of fishery in small reservoir which is most suitable technique
a.culture based fishery
b.capture fishery
c.aquaculture
d.none
68.Most common mud carp species in India
a.Portunus pelagicus
b.P. sanguinolentus
c.Scylla tranquebarica
d.Uca annulipus
69.Which is not an air breathing fish
a.Clarius batrachus
b.Clupisoma garua
c.A.testudinus
d.C.marulius
70.White spot disease in shrimp is caused by
a.protozoa
b.virus
c.bacteria
d.fungus
71.Which monogenean trematodes causes gill disease in carps?
a.Trichodina
b.Dactylogyrus
c.Costia
d.Ichthyobodo
72.Which parasitic group is responsible for black spot disease in fresh water fish
a.cestodes
b.monogenetic trematode
c.nematode
d.digenetic trematodes
73.Disease in fishes caused by crustacean parasite is called
a.liqulosis
b.dactylogyrus
c.argulosis
d.gyrodactylus
74.Diseases in fresh water fishes is caused due to
a.bacteria
b.protozoa
c.fungi
d.trematodes
75.Disease caused due to Saprolegnia is called
a.mycotic disease
b.protozoan disease
c.bacterial disease
d.metazoan
76.Which one is the primary producer in fish pond
a.daphnia
b.moina
c.arcella
d.chlorella
77.Which one is blue green algae?
a.chlorella
b.navicula
c.microcystys
d.fragillaria
78.Which one is floating aquatic weed
a.water lilly
b.lotus
c.water hyacinth
d.hydrilla
79.Which is a member of zooplankton
a.closterium
b.pediustrum
c.enderina
d.daphnia
80.Which one is used as fish poison in nursery pond
a.mahua oil cake
b.ground nut oil cake
c.mustard oil cake
d.soyabean
81.Respiratory pigment found in fish is known as
a.haemocynin
b.haemoglobin
c.haemerythrin
d.none
82.Which fish acts as scavenger
a.magur
b.catla
c.rohu
d.silver carp
83.Which one is pesticide
a.malathion
b.boran mixture
c.sodium chloride
d.urea
84.Trammel net is a
a.drift gill net
b.bottom set gill net
c.multiple layer gill net
d.single layer gill net
85.In large reservoir which gear is widely used to capture carps and catfishes
a.drag net
b.cast net
c.gill net
d.bag net

                                                         
                         Multiple choice questions of fisheries science


86.Which type of cell division takes place in gonads?
a.mitosis
b.amitosis
c.meiosis
d.both a and b
87.Neurotonin in canned fish is caused by
a.C.botulinum
b.C.sporogeus
c.C.tetani
d.Vibrio sp.
88.Which of the following microscope is used to observe a virus?
a.compound microscope
b.UV microscope
c.electron microscope
d.fluroscence microscope
89.Who is the father of DNA fingerprinting?
a.Leuwen hock
b.Aristotle
c.Paul berg
d.Alecc Jeffery
90.Study of abnormal embryonic growth is called
a.teratology
b.carcinology
c.teleology
d.geronotology
91.Which of the following is known as energy currency of cell
a.DNA
b.ATP
c.RNA
d.Vitamines
92.Which species is used for production of marine pearls?
a.C.madrasensis
b.Perna viridis
c.Pinctada fucata
d.Paphia textille
93.Bhetki is
a.mullet
b.mussel
c.milk fish
d.Asian sea bass
94.Which is an indigenous major carp?
a.common carp
b.silver carp
c.grass carp
d.ganjetic carp
95.Which one form protein cover of virus?
a.envelop
b.capsid
c.virion
d.viroid
96.Bacteriophages area those which kill
a.virus
b.bacteria
c.fungi
d.monerans
97.Basic unit of nucleic acid is
a.pentose sugar
b.nitrogen base
c.phosphoric acid
d.nucleotide
98.Which one of the following is purine?
a.cytosine
b.guanine
c.thiamine
d.uracil
99.Functional protein is
a.collagen
b.assein
c.vitamin
d.enzymes
100.RNA differ from DNA due to presence of
a.uracil
b.thiamine
c.adenine
d.guanine
101.The gram positive bacteria is
a.Vibrio
b.Bacillus
c.Pseudomonas
d.Salmonella
102.Primary structure of protein  is due to
a.hydrogen bond
b.peptide bond
c.ionic bond
d.none
103.Aflatoxin are produced from
a.bacteria
b.algae
c.fungi
d.chemical toxin
104.Beche de mer is product of dried
a.squid
b.cuttle fish
c.sea cucumber
d.fish
105.Which is the most modern method of fish preservation
a.drying
b.salting
c.chilling
d.freezing
106.Pearl essence is produced from
a.pearl
b.prawn shell
c.fish bones
d.fish scales
107.Fish species likely to be in danger of extinction in the near future are called as
a.endangered
b.rare
c.vulnerable
d.none
108.Torry meter is used to check
a.nucleotide
b.fish smell
c.fish rigor
d.fish freshness
109.India has an EEZ
a.202 million sq km
b.2.02 million sq km
c.0.02 million sq km
d.20.3 million sq km
110.The continental shelf area of country is appropriate
a.0.5 million sq km
b.0.7 million sq km
c.1 million sq km
d.1.5 million sq km
111.Among the coastal states marine fish catch is highest in
a.Andhra Pradesh
b.Gujarat
c.Goa
d.Karnataka
112.Inland fish production  is highest in the state of
a.Madhya Pradesh
b.Orissa
c.Andhra Pradesh
d.West Bengal
113.Which is the sign of diseased fish?
a.eroded skin
b.normal swimming
c.absence of spots
d.bright coloration
114.Issinglass is prepared from
a.Air bladder of fish
b.skin of fish
c.gill of fish
d.liver of fish
115.Chitin and Chitosan is prepared from
a.fish waste
b.crustacean shell
c.fish scale
d.molluscan shell
116.For control of EUS disease which one is used?
a.CIFACA
b.CIFAX
c.CIFAMA
d.CIFAPRA
117.Which netting yarn is commonly used in fishing
a.ordinary netting
b.braided
c.twisted
d.knotless
118. A compound produced by an organism that inhibits the growth of another microorganisms?
a.antiseptic
b.anticoagulant
c.antibodies
d.antibiotic
119.DNA fingerprinting the sequence matcher are
a.minisatellite DNA
b.microsatellite DNA
c.moderately repetition sequence
d.satellite DNA
120.For DNA fingerprinting DNA is obtained from
a.White blood corpuscles
b.hair root cell
c.body secretion
d.all of the above
121.Antibodies belong to category of
a.steroids
b.tonics
c.toxin
d.medicine
122.Antibodies are mostly prepared from
a.Fungii
b.Cyanobacteria
c.Actinomyces
d.both a and b
123.Genetic enginnering is related to
a.mitotic division of cell
b.deletion and repair mechanism
c.nucleotide transfer
d.none
124.Hormonus  of the pituitary gland  are
a.all steroid
b.all protein
c.some steroids and some protein
d.none
125.Hormones are produced by
a.endocrine glands
b.mucus gland
c.exocrine gland
d.apocrine gland
126.The portion of the sea adjoining the coastline and falling within depth line is called
a.coastal water
b.oceanic water
c.offshore water
d.none
127.The sea fishes living close to sea bed are called
a.pelagic
b.demersal
c.none
d.columnar
128.Scientific  name of pearl spot is
a.Etroplus suratensis
b.Chanos chanos
c.Sardinella longiceps
d.none
129.Probiotics are commonly used in shrimp farming for
a.water quality management
b.increasing oxyegen level
c.control disease
d.none
130.Salted fish roe is otherwise called
a.ambergris
b.pearl essence
c.cavier
d.fish glue
131.The excretory organ is called
a.malpighian tubule
b.green glands
c.kidney
d.nephridia
132.Which one is associated with the quality assurance or seafood product
a.MPEDA
b.IFS
c.HACCP
d.SART
133.Which one is mainly responsible for growth in fishes?
a.starch
b.amino acid
c.vitamines
d.fatty acid
134.Which causes luminescent disease/
a.virus
b.protozoa
c.bacteria
d.fungi
135 TCBS agar is specifically used for isolation of
a.Vibrio
b.E.coli
c.Aeromonas
d.Salmonella
136.Which sector is contributing highest percentage in total marine catfish landing?
a.mechanised
b.traditional
c.motorised
d.all
137. Which one is  agar yielding seaweed
a.Sargassum
b.Enteromorpha
c.Ulva
d.Gracillaria
138.Which one is green seaweed
a.Ulva
b.Sargassum
c.Laminaria
d.Undaria
139.The omega 3 fatty acid is
a.palmitic acid
b.linolenic acid
c.stearic acid
d.oleic acid
140.Which algae causes toxicosis and disturbance on oxygen balance?
a.microcystis
b.chlorella
c.chlamydomonus
d.nitzichia
141.Which one is more efficient method for catching demersal fish seasonally
a.bottom trawl
b.gill netting
c.midwater trawl
d.long line

                        Multiple choice questions of fisheries science


142.Which one is presently most widely used in canning industries?
a.tin cans
b.aluminium cans
c.flexible pouches
d.thermoformed plastic
143.Which organization is providing financial support to fishery sector?
a.EIC
b.CIFT
c.NABARD
d.CMFRI
144.Which freezing technology is most modern to produce fish quality fish product
a.plate freezer
b.oxygenic freezer
c.ABF
d.none
145.Which is the optimum temperature to prevent bacterial spoilage of fish and fishery product
a.- 10 degree centigrade
b. -30 degree centigrade
c.-40 degree centigrade
d.-50 degree centigrade
146.Which one is termed live fish
a.H.fossilis
b.L.rohita
c.C.catla
d.C.mrigala
147.How many freezing plants are operating in our country
a.199
b.299
c.399
d.499
148. Which institute is providing training programme for operating  fishing vessel in the country
a.CIFNET
b.CIFT
c.NABARD
d.CMFRI
149. In computer technology RAM stands for
a.random allowable memory
b.random access memory
c.random algebraic memory
d.real aerial memory


150.Major immunoglobulin in fish
a. IgM
b.IgG
c.IgB
d.IgF
Match the following
151.
1.    FFDA                                    a. survey of marine resource
2.    DRDA                                               b. development of fisheries in eastern costal zone
3.    DOD                                      c. fish farmers development agency
4.    FSI                                          d. ocean development
5.    BOBP                                    e. rural development

152.
1.    FAD                                        a. fish yield
2.    FCR                                        b. gonad
3.    MSY                                       c .life stages
4.    GSI                                         d. aggregation of fish
5.    PL                                           e. feed
153.
1.    BV                                           a. biological value of food
2.    PUFA                                     b. polyunsaturated lipid
3.    PER                                        c. proteins
4.    TL                                            d. measurement of fish
5.    IB                                            e. artificial breeding
154.
1.    Red tide                                 a. Sargassum
2.    Red seaweed                       b. Dinoflagellate
3.    Brown seaweed                   c. Saprolegina
4.    Parasite fungus                   d. Vorticella
5.    Parasitic protozoa                e. Gracillaria



155.
1.    Agriculture                            a. flow of energy
2.    Aquaculture                          b. statistical study of biological problem
3.    Bionomics                             c. ecology
4.    Biometrics                             d. science of crop farming
5.    Bioenergetics                       e. science of fish farming
156.
1.    Flower tail prawn                 a. P. monodon
2.    Banana prawn                     b. P.indicus
3.    White prawn                                     c. M.dobsoni
4.    Tiger prawn                           d. P. merguensis
5.    Green tige prawn                 e. P. semisulcatus
157.
1.    Blue mussel                          a. Perna viridis
2.    Edible oyster                         b. M.edulis
3.    Brown mussel                      c. Crassostrea madrasensis
4.    Blood clam                            d. M.metaculti
5.    Green mussel                       e. Anadora granosa
158.
1.    Catla catla                             a.common carp
2.    L.rohita                                   b.mahaseer
3.    C.mrigala                               c. rohu
4.    Tor putitora                            d.nainii
5.    Cyprinus carpio                  e.catla
159.
1.    Threadfins                             a.Leiognathus equates
2.    Sea eel                                  b.Lactarius lactarius
3.    Silver bellies                         c.Harpodon neherius
4.    White fish                              d.Muraena punctata
5.    Bombay duck                        e.Polynemus indicus
160.
1.    Gaint murrel                          a.Anabas testidinues
2.    Milk fish                                 b.Channa marulius
3.    Climbing perch                     c.Mugil cephalus
4.    Grey mullet                            d.Etroplus suratensis
5.    Pearl spot                              e.Chanos chanos 

                             Multiple choice questions of fisheries science


       
                                                      Answer key 



  1. b
  2. a
3. d
4. a
5. a
6. a
7. a
8. c
9. d
10. b
11. b
12. a
13. b
14. a
15. c
16. b
17. a
18. b
19. a
20. a
21. a
22. a
23. b
24. a
25. d
26. d
27. d
28. c
29. d
30. a
31. d
32. d
33. a
34. b
 35. d
36. a
37. a
38. b
39. a
40 d
41. b
42. d
43. a
44. a
45. a
46. a
47. b
48. c
49. a
50. c
51. a
52 .a
53. c
54. c
55. b
56. d
57. b
 58. c
59. b
60. a
61. b
62. b
63. c
64. d
65. b
66. b
67. a
68. c
69. b
70. b
71. b
72. a
73. c
74. a
75. a
76. d
77. a
78. c
79.d
80. a
81. b
82.a
83.a
84. c
85. c
86. a
87. a
88.c
89. d
90.a
91. b
92. c
93. d
94. d
95. c
96. b
97. d
98. b
99. d
100. a
101.b
102. a
103. c
104. c
105. d
106. d
107. a
108. d
109. b
110. a
111.a
112. d
113. a
114. a
115. b
116. b
117. c
118.c
119.a
120. d
121. d
122. a
123. c
124.c
125. a
126. a
127. b
128. a
129. a
130. c
131. c
132. a
133. b
134. c
135. a
136. d
137. d
138.c
139.b
140. a
141. a
142. b
143. c
144. a
145. c
146. a
147. a
148. b
149. b
150. a




   

                 Match the following:


1
2
3
4
5
A
 iv
 v
 i
iii
ii
B
iv
v
 i
iii
ii
C
v
i
iv
ii
iii
D
iii
iv
i
v
ii
E
iii
v
ii
i
iv
F
ii
i
v
iii
iv
G
iii
v
iv
i
ii
H
v
i
iv
iii
ii
I
iv
iii
ii
v
i
J
iii
iv
ii
v
i








No comments:

Post a comment

Post Top Ad

Responsive Ads Here