Objective or MC Questions on Aquatic Health and Management - fisheriesindia.com

fisheriesindia.com will put forward the uniquely amalgamated information on key aspects of fisheries and aquaculture science such as Recent updates and News related with Fisheries under a single umbrella.

Breaking

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Thursday, 13 January 2022

Objective or MC Questions on Aquatic Health and Management

                     Objective or MC Questions on  Aquatic Health and

                                          Management. 


                  Objective Questions Fisheries Science 

Objective questions in Fisheries Science 


1.  Fish lice is known as

a.    Ichthyophthrius                   b. Lernaea                   c. Ergasilus                 d. Argulus        

2.  The causative organism for Bacterial Kidney Disease is 

a.    Aeromonas             b. Renibacterium         c. Mycobacterium        d. Edwardsiella

3.  Which one is a protozoan disease.

a.    Salmonellosis          b. Costiasis                  c. Tuberoculosis          d. Saprolegniosis

4.  Common disinfectant containing iodine is 

a.    Iodex                      b. Iridophore  c. Iodophore    d. Acriflavin 

5.  Which group has a direct life cycle without involvement of intermediary hosts.

a.    Crustaceans            b. Digeneans  c. Monogeneans          d. Protozoans               

6.  Fish immunoglobulin belongs to which class.

a.    IgA                         b. IgG                          c. IgD                          d. IgM              

7.  Yeast glucan is used as 

a.    Antibiotic  b. Probiotic                  c. Bioremediator         d. Immunostimulant

8.  Formalin is used as a chemotherapeutic through which method of treatment.

            a. Oral                         b. Injection       

9. Which causes cotton wool disease in fish.

c. Immersion 

d. Spray                        

            a. Ichthyobodo             b. Aspergillus 

10. Enteric Red Mouth disease is caused by 

c. Saprolegnia 

d. Aphanomyces           

            a. Yersenia      b. Yellow Head Virus 

c. Renibacterium

d. Aeromonas 




11.  Best growth performance in fishes is observed at what ppm of DO2 in pond water.

a.  4.0  b. 4.5              c. 5.0              d. 5.5   

12.  Dropsy can be treated with 

a.  Formalin                  b. Aeration                  c. Lime            d. Chloramphenicol      

13.  Luminiscent Vibrios are associated with diseases in 

            a. Crabs                       b. Carps            

14. Haemolymph is found in 

c. Catfishes      

d. Shrimps                    

            a. Labeo rohita      b. Clarias batrachus 15. Which one  is known as blood fluke.

 c. Penaeus indicus

       d. Tilapia mosambica

            a. Dactylogyrus           b. Gyrodactylus

16. E.U.S. is caused by 

c. Diplostomum

d. Sanguinicola             

            a. Aeromonas              b. Rhabdovirus

c. Aphanomyces

d. Saprolegnia  

17.  SEMBV is associated with 

a.  Crabs                       b. Carps                       c. Catfishes                d. Shrimps         

18.  Myolema cells are prerequisite in which technique.

a.  PCR             b. Monoclonal antibody          c. Immunofluorescence           d. Cell culture

19.  Poly acrylamide gel electrophoresis is used to detect 

a.  Carbohydrate          b. Protein                     c. DNA                       d. RNA            

20.  Which one is used as fish anaesthetics.

a.  Tri-sodium citrate    b. Benzocaine              c. Tricaine                    d. All of these


                                Objective questions in Fisheries Science 

21.  Which one has a life cycle with no involvement of intermediate host.

a.  Monogeneans          b. Digeneans  c. Cestodes                  d. Crustaceans

22.  The reaction of tissues to injury characterized clinically by swelling and redness is called as

a.  Infection                  b. Inflammation                      c. Incubation  d. Inoculation 

23.  Disease/Infection naturally transmitted between a vertebrate animal and human is called as

a.  Transgenic  b. Transboundary                    c. Zoonotic                  d. Traumatic     

24.  Which larval stage of digeneans cause extensive losses and mortality in fishes.

a.  Cercaria                   b. Metacercaria            c. Miracidium              d. Oncomiracidium 

25.  Renibacterium salmoninarum is the causative agent of 

a.  EUS                         b. ERM                       c. BKD                        d. IHHNV       

26.  Argulus foliaceus  belongs to sub-class 

a.  Copepoda    b. Branchiura  c. Isopoda                   d. Gastropoda 

27.  Gas bubble disease occur due to super saturation of 

a.  Ammonia                 b. Carbon dioxide       c. Oxygen        d. Hydrogen sulphide

28.  Which one is the possible causative agent of EUS.

a.  Aphanomyces sp.  b. Saprolegnia sp.          c. Aeromonas sp.         d. Vibrio sp.

29.  More number of fishes can be vaccinated by  which  method

a.  Immersion  b. Injection                  c. Oral                         d. Bath             

30.  Which cells are called phagocytic cells in fish.

a.  Epithellial cells        b. Red blood cells       c. Lymphocyte cells d. Macrophage cells

                                  Objective questions in Fisheries Science 

31.  Skin fluke in teleost is 

a.  Dactylogyrus sp.      b. Gyrodactylus sp.  c. Diplostomum sp.         d. Ligula sp.

32.  What is used to correct water during EUS outbreak.

            a. Formalin                  b. KMnO4                   c. Butox           

33. White tail disease is a what type of  disease of prawn.

d. CIFAX

            a. Bacterial                  b. Viral                        c. Fungal          

34.  Which one  is an endoparasite in fish.

d. Parasitic       

            a. Ichthyophthrius        b. Ichthyobodo            c. Sangunicola

35. The common fungus that affects the fish eggs is 

d. Argulus        

                a. Aspoergillus            b. Aphanomyces          c. Fusarium      

d. Saprolegnia   

36.    Which one  is an excellent virucidal agent used to disinfect hatchery equipments.

a.  Chlorine                   b. U-V rays                 c. Ozone                      d. Iodofor

37.    Channel catfish viral disease causes most severe loss when water temperature reaches 

a.  5°C                          b. 10°C                        c. 15°C                        d. 20°C

38.    Which one is caused by Branchiomyces  sangunis.

a.  Ulcerative disease b. Whirling disease        c. Gill rot                     d. Columnaris 

39.    The main route of entry of vaccine by immersion vaccination is through

a.  Mouth           b. Skin                        c. Lateral line                          d. Gill               

40.    Large scale outbreaks of communicable diseases occurring over a large geographical area is

            a. Epizootics                b. Epidemics               c. Zoonotics     

41. Lernea is otherwise known as 

d. Infections 

            a. Fish lice                   b. Tape worm              c. Anchor worm

42. Exuvia entrapment disease is commonly found in 

d. Luke worm  

            a. Carps                       b. Catfishes                 c. Prawns          

43. Which one causes protozoan fouling in shrimp.

d. Bivalves

            a. Ichthyophthrius        b. Ichthyobodo            c. Myxobolus 

44. Which is one of the larval stages of digenetic trematode.

d. Zoothamnium

            a. Tomite                     b. Fry                           c. Miracidium 

45. Enteric red mouth disease is more common in 

d. Procercoid 

            a. Salmons                   b. Trouts                      c. Channel catfish

d. IMC 

 

46.  Ulcerative diseases in fish are caused by 

                a. Aeromonas              b. Pseudomonas          c. Vibrio                      d. Myxobacterium

47.  Aphanomyces invadens is the causative organism of 

a.   Mycotic granulommatosis         

b.   Red spot disease           

c.   EUS    

d.  All of these       

48.  Which is known as luminescent vibrio in shrimp culture.

            a. V. Harveyi               b. V. alginolyticus        c. V. parahaemolyticus           d. All of these 

49.  Which is responsible for Scoliosis in fish.

            a. Lactic acid               b. Ascorbic acid          c. Aspartic acid             d. Sulphuric acid        

50.  Asphyxiation  in fish is due to 

             a. Air embolism          b.  O2 depletion           c. NH3 production       d. H2S production

 

                                  Objective or MC Questions in Aquatic Health and Management 

 

Answer Key.

1. d         2. b   3. b         4. c       5. c   6. d         7. c   8. c        9. c       10. a

11. c     12. c         13. d  14. c   15. d  16. c    17. d  18. b   19. b   20. d

21. a      22. b 23. c       24. b 25. c       26. b 27. c      28. a    29. c     30.d

31. b 32. d 33. b  34. c 35. d 36. a  37. c                     38. c      39. d  40. a

41. c     42. c       43. d  44. c 45. c            46. c  47. c  48. a  49. b  50. b

 

 Prepared by: Gowhar Iqbal, PG Scholar, Fish Biotechnology

ICAR – CIFE MUMBAI

Email: gowhariqbal002@gmail.com

 

No comments:

Post a Comment

Post Top Ad

Responsive Ads Here